Русия намекна, че може да разположи войски в Беларус, за да се

...
Русия намекна, че може да разположи войски в Беларус, за да се
Коментари Харесай

Русия намекна, че все пак ще разположи войски в Беларус

Русия загатна, че може да разположи войски в Беларус, за да се опълчи на това, което разказва като скупчване на сили на НАТО по западните граници на нейния съдружник, на фона на хипотетичен скрит план от западните страни за събаряне на президента Александър Лукашенко, отбелязва английският народен ежедневник The Times, представен от Агенция Фокус.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви в прав текст, че обстановката по границите на Беларус с Полша и Литва, двете страни членки на НАТО, е „ турбулентна “ и че НАТО „ продължава да надгражда своето наличие “.

Той обвини западните страни, че дават финансова и политическа поддръжка на протестиращите в Беларус в опит да нарушат по-дълбоката интеграция на някогашната руска република с Русия. През 1999 г. страните оповестиха символичната значително Съюзна страна на Русия и Беларус. „ В подтекста на актуалната военнополитическа конюнктура в района, както и на новите провокации и закани, предимно от интернационалния тероризъм, руското министерство на защитата преглежда обезпечаването на военната сигурност на Съюзната страна измежду своите предпочитани задания “, обяви Шойгу.

Протестите обгърнаха Беларус от август, когато Лукашенко разгласи победа на президентските избори за шести следващ път. Опозицията и западните страни обявиха, че изборите са фалшифицирани. По-рано Владимир Путин съобщи, че Русия ще разположи сили в Беларус, ако протестите „ излязат отвън надзор “.

Коментарите на Шойгу са на фона на изказванията на Лукашенко, че Беларус е изправен пред терористични закани от „ екстремисти “. Беларуската работа за държавна сигурност упрекна протестиращи в опити да саботират железопътните сигнални системи, както и в палежи и потребление на взривни устройства.

Русия употребява две военни уреди в Беларус: полигон за балистични ракети и радар за ранно предизвестие. Западните анализатори настояват, че засиленото съветско военно наличие в Беларус би основало провокации пред сигурността за централноевропейските страни.

Сергей Наришкин, ръководителят на съветската работа за външно разузнаване, посети Беларус предходната седмица за диалози с Лукашенко. Не е ясно какво са обсъждали двамата. От опозицията в Минск са загрижени, че Лукашенко може да подпише отвод от самостоятелност в подмяна на съветска помощ за преустановяване на митингите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР